Hälsotips


Ekologiska mycket välsmakande och nyttiga tibetanska Gojibär

Med dagens utarmade jordar och begränsat näringsinnehåll i skördarna är det viktigt att vi ser till vårt näringsbehov av både vitaminer och mineraler, men även antioxidanta. Få livsmedel innehåller mycket av något. Gojibär är dock ett av dem som har höga halter av vitaminer och mineraler såväl som antioxidanta.

Extremt nyttiga bär
Gojibär är en riktig superfrukt och innehåller en hög halt av protein med 18 aminosyror varav åtta essentiella. 110 gram Goji innehåller närmare 10 procent av dagsbehovet av protein, vilket är mycket högt för att vara bär. I själva verket är det mycket sällsynt att bär och frukter har hög halt av protein. Goji har 12 gånger mer protein än äpplen, apelsiner eller jordgubbar.

De innehåller mycket mer C-vitamin än apelsin, tre gånger mer järn än spenat, fyra gånger mer antioxidanter än körsbär och sex gånger mer betakaroten än morötter men även lutein, lycopene, och det högst intressanta zeoaxantin samt cryptoaxantin, vilket gör Goji till det mest karotenoidrika livsmedlet.

Det finns relativt höga doser med B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin och till och med E-vitamin som är sällsynt i frukt och bär. Det innehåller även 21 spårmineraler inklusive koppar, zink, järn, kalcium, selen och germanium vilket också är en högst intressant men sällsynt mineral.

Det anses som en av Asiens främsta adaptogener tillsammans med ginseng. Det innehåller fem fettsyror, inklusive de två essentiella fettsyrorna linolsyra och alfalinolensyra (omega 6 och omega 3). Dessutom är de fiberrika.

Hur Goji odlas
Även om det går att odla Goji ända uppe i Sverige så odlas så gott som all Goji i Kina. I norra Ningxiaregionen, nära gränsen till Mongoliet, odlas det Goji på 10 000 hektar. En hektar är 10 000 kvm (100 x 100 m), det går två fotbollsplaner på en hektar, alltså en yta motsvarande 20 000 fotbollsplaner.

I Haiti och Tibetan regionerna odlas det på sammanlagt 27 000 hektar.

Det finns faktiskt en region, Qaidam, med vilda gojibuskar och gamla träd på en yta av 66 667 hektar, men de är mycket eftertraktade och så gott som omöjliga att få tag i. Denna region med gojiträd som är över 100 år gamla och upp till två meter höga, sägs ha vaktats av fem drakar och är närmast helig. Få träd bär frukt där idag, fast löven är friska.

Vanliga Gojibär är klarröda, avlånga, mjuka och ömtåliga. De måste plockas för hand, försiktigt. En mycket bra plockare kan plocka 40 kilo om dagen.

Goji är en stor exportvara för Kina och man skördar 95 000 ton varje år.

Historik
På 1400-talet började man handla med gojibär och de kallades den ”röda diamanten”.
Ordet Goji kommer från kinesiskans goa qǐ (go shi) och kan möjligen härstamma från persiskans gojeh som betyder ”plommon” eller ”bär”.

Bäst av torkade bär
Goji är ganska söta, men sötman består av komplexa kolhydrater vilket betyder att blodsockerhalten stiger sakta, vilket innebär att man slipper en sockerkrasch efteråt. De är klart bättre än annan torkad frukt. 30 gram Goji innehåller bara ca 25 kalorier. Man bör inte överdriva intaget dock, en handfull gojibär räcker länge. Perfekt som snacks till barn.

Antioxidanta
Ett regelbundet intag av ekologiska Goji utan bekämpningsmedel ger en hög dos med polyfenoler och antioxidanta, i synnerhet i form av det intressanta zeaxantin, vilket också är det som ger bäret dess klarröda färg.

ORAC är ett värde som ger en generell bild av ett livsmedels antioxidanta kapacitet per 100 gram. Man räknar med att människan behöver konsumera 5000 ORAC-enheter per dag. Det finns mycket olika värden på Goji, beroende på sättet att mäta, mängden, och om det är torkade eller färska bär. Från 3290 ända upp till 32 000 ORAC har noterats av entusiastiska försäljare.

Men enligt den officiella USDA-databasen så har torkade Gojibär 4310 ORAC per 100 gram.

Det bör dock noteras att ORAC-värdet inte ger hela bilden, då det finns olika slags antioxidanta som har skilda egenskaper, så variation är nyckelordet.

Varning
Om man har problem med lågt blodsocker, eller tar mediciner för blodsockerproblem, bör man se upp då Goji faktiskt kan sänka blodsockret efter tre månader, enligt en studie. Om man tar blodförtunnande bör man även se upp. 

Är man mycket känslig för potatis, chili och tomat bör man vara försiktig med Goji då de tillhör samma familj.

Besprutas
Det stora problemet med gojibär är att de flesta odlingarna besprutas för att få en stor skörd utan mal, skalbaggar, mögel och andra skadeangrepp.

Tester i Sverige förra året har visat att konventionella gojibär innehåller ganska mycket pesticider och mögelgift. Vissa innehöll upp till 19 olika bekämpningsmedel, en del innehöll rent förbjudna bekämpningsmedel. Sammanlagt upptäcktes 22 bekämpningsmedel.

Köp ekologiska
Ekologisk frukt och bär har visat sig innehålla betydligt högra halter av näringsämnen och antioxidanta. Certifierade ekologiska gojibär är så gott som ett krav när det gäller säker konsumtion. Alla bekämpningsmedel är inte farliga men den så kallade cocktaileffekten med flera kemikalier är inte helt utredd ännu, men klart bekymmersam.

Bättre Hälsas ekologiska gojibär 
Våra gojibär kommer från området runt det Tibetanska höglandet dit inga luft- och industriföroreningar når. Gojibären som handplockas växer på buskar vid det mineralrika smältvattnet från jöklarna. Dessa gojibär är eko-certifierade och odlas helt utan kemiska tillsatser eller bekämpningsmedel – inga rester av dessa finns enligt labb-test. De har smak av kola och russin.

Hur använder jag Gojibär
Ät de som de är, en handfull om dagen. De går utmärkt att strö över morgongröten, eller använda i en smoothie, en juice eller i bakning. Blöter man upp dem ett tag så blir de mjuka. Man kan hälla en matsked gojibär i te. Eller göra en Goji-Chai-latte.


Gör en god antioxidantbomb
Den här blandningen med kakao, Goji, vanilj och övriga kryddor är mycket god!

Goji-Chai-latte

Ingredienser:
3 msk gojibär (blötlagda)

1 kopp hett vatten
½ - 1 tsk naturligt vaniljpulver
1 tsk rå kakaopulver
1/2 tsk kryddor (kanel, kardemumma, muskot, ingefära)  
¼ tsk curcumin eller ½ - 1 tsk gurkmeja
1 kopp osötad kokosnötsmjölk
2 tsk rå honung

Anvisning:
1. Blötlägg bären i 30 minuter.
2. Värm upp kokosmjölken.
3. Häll i gojibär, hett vatten, vanilj, kakao och kryddor i en mixer och mixa i 30 sekunder.
4. Häll i kokosmjölken i blandningen och mixa en minut.
5. Lägg i honungen i slutet av den nu avsvalnande blandningen och mixa några sekunder till.
6. Häll upp i två stora glas och njut!
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden 2VSEBc:
Kommentarer:
Fortsätt »