Maca Gelatiniserad 250 g EKO | | Vitaminer och hälsokost på nä
Maca Gelatiniserad 250 g EKO i gruppen Livsmedel & Raw food / Raw food hos Bättre Hälsa AB (1061)

Maca Gelatiniserad 250 g EKO

Bättre Hälsa
Ekologisk Gelatiniserad Maca 250 gram från Bättre Hälsa
Artnr: 1061

Produktinformation

Maca är en rot som så gott enbart växer i Peru på 4000 meter och är den högst växande växten i världen. Den har funnits i tusentals år.  För 20 år sedan var Maca i det närmast utdöende och odlade enbart på 8000 kvadratmeters yta. Idag odlas den över hela Peru och är en stor exportvara på grund av sina extraordinära egenskaper. Man ger det också till hästar för att de skall bli mer fertila.

Inkaindianerna använde maca och chia när de skulle bygga Macchu Picchu – staden i skyn – som byggdes av Inkaindianerna för 500 år sedan. Turister idag orkar knappt släpa sig upp dit. Vid den tiden släpade indianerna upp stenblock efter stenblock på upp till 20 ton längs bergssidan och sammanfogade dem perfekt – utan teknologi. Hur kunde de, är frågan som fortfarande ställs. De levde i alla fall inte på Big Mac och Cola.

Kinesiska maffian försökte i början av 2010-talet att ta över odlingar och köpa upp all maca på grund av dess påstådda virila egenskaper, men lyckades inte på grund av deras metoder med hot och våld. De försökte även köpa upp plantor och odla i Kina, men det har inte heller lyckats.

Superladdad med näring

Maca är superladdad med näring och innehåller omkring 60 olika fytoämnen. Den består av 1500 mg gram kalium och 500 mg kalcium per 100 gram. Hög halt av mineralerna järn (25 mg), fosfor (220 mg), selen (20 mg), mangan (8 mg), magnesium (100 mg) samt även kisel och bor (5 mg) samt zink (12 m).

Maca innehåller vitaminerna A, B, C, D, E, B12, B1, B2, B3 (35 mg).

Fiber 9 procent.

Protein utgör 10 procent

Den innehåller 20 aminosyror och 20 fettsyror.

Den innehåller även de unika polyfenolerna macamider och macaener.

Det som den är mest eftersökt för är kanske växtsterolerna (5-10 mg), där sitosterol utgör hela 47%, ergosterol 14%, campesterol 27%

Maca är förmodligen den mest näringstäta växten på jorden, utan stimulantia, även om man känner sig stimulerad. Man tror att den är så laddad med näring för att kunna överleva på dessa höjder. Den växer också långsamt och hinner samla upp näringen från jord som är opåverkad av människan.

Den sort som är populärast just nu är gelatiniserad Maca. Det innebär att den komplexa svårnedrytbara stärkelsen har omvandlats till enklare kolhydrater vilket gör den snabbare tillgänglig för kroppen. Många upplever matsmältningsproblem med rå Maca, men med den gelatiniserade sorten försvinner dessa problem. Den är mer tillgänglig och ger snabbare energi. Gelatiniseringen sker med varmt vatten och inga kemikalier tillförs. Ett visst näringsinnehåll och enzymerna försvinner, men upptaget blir mycket bättre och snabbare, och den blir mer koncentrerad, så det kompenseras. Det krävs 4 kg maca för att tillverka 1 kg gelatiniserad maca, detta gör att den adaptogena effekten blir 4 gånger så stor.

Man bör väl inte minst nämna att Maca är adaptogen. Adaptogener gör så att kroppen kan motstå stress bättre. Den kallas ibland peruansk ginseng, även om den inte är besläktad med ginseng. Till skillnad från ginseng passar Maca både kvinnor och män lika bra.

Ekologisk:Ja
Form:Pulver
Förpackning:250 gram
Portioner:50
Rekommenderad daglig dos:Ca 1 struken matsked (5 gram)
Ursprungsland:Peru
Vegansk:Ja
Förvaring:Förvaras torrt i rumstemperatur

Innehåll

Näringsvärdeper 100 gram
Energi358 kcal / 1496 kJ
Protein11 gram
Fett0,4 gram
Kolhydrater45 gram
Fibrer23 gram

Ingredienser: 

Ekologiskt Macapulver (Lepidium peruvianum)