Magnesium | Vitaminer.nu

Om vi börjar med magnesium i största allmänhet så ser vi en stor ökning i efterfrågan de senaste åren. Detta är till följd av en ökad medvetenhet hos konsumenten. En studie utförd i USA visar t.ex. att bara hälften av alla invånare i USA får i sig det dagliga rekommenderade intaget av magnesium.(1) Det finns andra uppgifter som säger att upp till 80 procent har magnesiumbrist. Förmodligen är det samma i alla västländer. Enligt den finska professorn, Robert Tigerstedt, var dagsintaget av magnesium från kosten i början av 1900-talet på många håll i västvärlden hela 1250 mg. Idag kan vi vara glada om vi får i oss 200 mg. När sädesslag och ris raffineras försvinner 75 procent av magnesiumet.

Liknande studier har inte gjorts i Sverige. Man brukar säga att man skall äta mörkgröna bladgrönsaker för att få i sig tillräckligt med magnesium, vilket stämmer bra. Men om man tittar på spenat som ett exempel, så innehåller det 97 mg magnesium per 100 g. Man behöver alltså äta 386 g bladspenat – inte långt ifrån ett halvt kilo per dag – för att få i sig dagsbehovet av 375 mg magnesium. Men då skall man också ta upp allting. I allmänhet upptas bara 30–50 procent av magnesiumet från maten. Med andra ord, ett totalt intag på närmare ett kilo spenat. Dessutom skall man veta att upptaget från magnesiumfattig mat är långt högre än från magnesiumrik mat av någon anledning (ca 80-25%).

Magnesium hittar man även i olika nötter samt choklad, men det finns ändå en risk att inte få i sig rätt mängd varje dag om man inte äter detta regelbundet. Och en mjölchokladkaka varje dag hjälper inte.

Magnesiumglycinat
Magnesiumglycinat är ett vänligare alternativ för magen. Vissa kan vara känsli...
Super Mag Kapslar
Super Mag kapslar. Här får du fem olika former av lättupptaglig magnesium i kapself...
Magnesiumspray
Magnesiumspray från Bättre Hälsa. 250 ml. 27 mg magnesium/spray
BioCare Magnesium Taurat
Magnesiumtaurat ger magnesium och aminosyran L-taurin. Magnesium bidrar till minskad trötthet...
BioCare Magnesium Malate
Magnesiummalat tillhandahåller ett komplex av äppelsyra och magnesium. Magnesium bidrar ...
Magnesium L-threonat Green Line
Magnesium L-Threonat  i vår Green Line serie från Bättre Hälsa. 90 kapslar.
Super Mag Pulver
Super Mag pulver från Bättre Hälsa. 3 olika former av magnesium i lättlös...
Magnesiumkarbonat
Magnesiumkarbonat från Bättre Hälsa i pulverform. 50 gram. 

Bäst f...
BioCare Magnesium Powder 90 g
Magnesiumpulver är ett komplex av magnesiumcitrat och magnesiummalat, lämplig för d...
Liquid Calm
Liquid Calm från Bättre Hälsa. I flytande form i en förpackning om 450 ml.
Mercola Magnesium L-Threonate
Magnesium L-Threonate är en mycket speciell form av magnesium.
Bra för känsliga ma...
KalMag Kapslar
Kal-Mag kapslar från Bättre Hälsa. Innehåller 100 kapslar
Oxy Powder 60 kapslar
Oxy powder är en naturlig metod för tarmrensning. Den använder kraften i syre f...
CalMag relax 2:1 500 g
Kalcium och magnesium i en lättupptaglig form. CalMag i förhållandet 2 delar k...
CalMag Sport 1:1
Kalcium och magnesium används av musklerna för anspänning såväl som avsla...
Calmag Cold + Kalium
Calmag + Kalium Kallrörd 150 gram
CALM+ 270 gram
Magnesium, kalium och kalcium tillsammans med C-vitamin i pulverform med smak av apelsin.

Vad är då effekterna av magnesiumbrist?
Brist på magnesium kan ge direkta symptom såsom förstoppning, kramp, oro, hjärtarytmi. Långvarig brist kan ge allvarliga störningar såsom hämmad tillväxt hos barn, beteendestörningar och störningar i hjärtfunktionen. Magnesium är även nödvändig för kroppens energiproduktion. Faktum är att magnesium är involverad i över 350 enzymreaktioner i kroppen. Magnesiumbrist är verkligen inte bra. Dessutom ökar det insulinresistensen, med risk för diabetes. Ett flertal av studier visar att man räddar hundratusentals liv genom att tillsätta lite magnesium i dricksvattnet. Intravenös behandling med magnesium skulle rädda massor av hjärtpatienter som kommer till akuten.

Kalcium - en viktig faktor
Kalcium fungerar som både synergist och antagonist till magnesium. Det innebär att kalcium och magnesium behövs i rätt förhållande för att båda skall tas upp optimalt. Man får höra mycket om att kalcium behövs för starka ben, men kroppen kan inte ta upp kalciumet utan att också få i sig rätt mängd magnesium. Det ultimata förhållande är 2:1. Det innebär att du för varje gram kalcium, skall få i dig ett halvt gram magnesium. I och med att vi från barnsben fått lära oss att mjölk ger starka ben har detta förhållande förskjutits och magnesiumkvoten har inte lyckats fyllas. Mjölk innehåller åtta gånger mer kalcium än magnesium.

Magnesium är magnesium, eller?
Magnesium är ett grundämne. Det är dock ett väldigt reaktivt grundämne som gärna vill släppa ifrån sig sin positiva laddning och bindas med ett annat ämne. Det är därför man kan se intressanta, närmast explosiva kemiexperiment i skolan med rent elementärt magnesium. Den magnesium som säljs som kosttillskott är alltid bunden till ett annat ämne. Det innebär att dess överskott av positiv laddning har neutraliserats med ett ämne som har en negativ laddning – och således neutraliserats. Det finns flera olika ämnen man kan binda magnesiumet med och i vissa fall har dessa ämnen egenskaper i sig.