Om Bättre Hälsa

Vår Historia

Bättre Hälsa startade 1980 i hemmet hos den första grundaren. Inte ovanligt för mindre enmansföretag. Då var det enbart Månadspåsen MåBättre som såldes. Separata vitaminer och mineraler stoppades för hand i 30 små plastpåsar och lades sedan ner i en större påse. Leverenserna skedde oftast ”manuellt” till en början – alltså hemkörning.

Månadspåsen MåBättre blev strax populär, då det var rena megadoser det handlade om, och många fick en rejäl skjuts av en dagsdos. Folk blev väldigt pigga och mådde bättre(!).

Till slut måste man ha en återförsäljare och det blev Strindbergsboden som började sälja Månadspåsen. Affären låg faktiskt under Strindbergs våning på Drottninggatan i Stockholm.

Det satte fart på försäljningen, men då uppstod ett annat problem. Man hann inte med att stoppa ner alla tabletterna manuellt i påsarna. Det var ändå 8-10 tabletter som skulle plockas från olika behållare, ner i en liten påse som skulle förslutas och sedan dessa 30 påsar i en stor påse som också skulle förslutas. Månadspåsen fanns dessutom i olika varianter, en för barn, en för ”normala” och en mega-mega dos påse.

Då kontaktades ”Uppfinnar-Jocke” – som byggde en stor maskin, med en behållare som snurrade runt under ganska vanskligt gnissel. I botten på behållaren fanns det hål av olika storlekar, som tabletterna och kapslar med olika storlekar kunde slinka igenom och trilla ner i den lilla påsen. Men eftersom de små tabletterna kunde slinka in i de större hålen fick man göra hål med olika former som passade formen på de enskilda tabletter.

Ja, det gick som det gick, vissa påsar fick dubbla doser av vissa vitaminer, eller inga alls av andra, men tillverkningen av månadspåsen fortsatte ändå in på början av 1990-talet. Nu för hand igen, och under noggrannare kontroll. Vi kontrollvägde varje mindre påse. Ungefär som IKEA gör för sina beslagspåsar, för att undvika att kunder kom tillbaka och undrade varför det inte fanns någon C-vitamin, fast två mineraltabletter etc. Vi hade nämligen bild på etiketten på hur varje tablett såg ut och vad det var.

Nu hade Bättre Hälsa börjat expandera och vi flyttade 1990 från en källarlokal i Hökarängen till Strindbergsgatan på Nedre Gärdet, en parallellgata till Valhallavägen, ett stenkast från fashionabla Östermalm. Samtidigt passade vi på att öppna affär, om än bara 10 kvadratmeter.

Sortimentet ökades upp hela tiden och vi hade nu alla separata vitaminer och mineraler i burk plus en hel del övrigt sortiment. Då kom vi på den geniala idén att göra om MåBättre till en multivitamin, alltså en allt-i-ett tablett för att slippa plocket. Fast den rekommenderade dosen var 6 tabletter. En rejäl dos fortfarande alltså. Folk som aldrig prövat vitaminer förut, eller köpt en-om-dagen på apoteket, sa att de aldrig varit så pigga förut. Med tidsfördröjd utsöndring dessutom – avancerat. Nu började vi även sälja till terapeuter och hälsokostaffärer i allt högre grad.

Internetförsäljning hade sakta vaknat till liv igen efter den stora kraschen och vi startade en hemsida. En hemmabyggd sådan, där beställningarna kom in via fax (för alla unga: en fax är en stor telefonapparat med sladdrigt papper som ofta fastnade i maskinen).

Sortimentet utökades hela tiden och vi blev mer och mer noggrann med kvalitén.

Kundkretsen ökade stabilt och Bättre Hälsa expanderade. Kändisar kom ner och handlade, en tennisstjärna i världsklass berättade med glimt i ögat att han vann en grand slam-turnering tack vare vårt Kraftpulver; en känd operasångare kunde inte sjunga utan vårt Calmag; en medlem i Europe skulle absolut ha vårt C-vitamin. Sveriges starkaste 50-åring på den tiden måste bara ha vår MåBättre och protein; Sveriges snabbaste 50-åring köpte halva sortimentet och Sveriges bästa skytt fick bättre syn med Mega Vital flytande multivitamin – vilket gjorde honom till en ännu bättre skytt, långt upp i åldrarna. När olika världstjärnor kom till Sverige för konserter fick vi ofta beställningar av de amerikanska vitaminer som vi importerade.

Vi flyttade ännu en gång till, lite längre ner på samma gata, men även den lokalen blev för liten. Då flyttade vi ut ur city och lokaliserade oss på den plats som vi fortfarande befinner oss på, i Enskede inte långt från Globen, granne med den unika Skogskyrkogården, utmärkt som ett världsarv av Unesco. I början tänkte vi inte ha affär, men kunderna i Stockholm kom ut till oss i alla fall och ville köpa produkter, så nu fram till februari 2021 har vi haft en ”lagershop”.

Expansionen fortsätter och idag leverera vi till väldigt många terapeuter och hälsokostaffärer, samt många webbutiker. Även apotek köper av oss och vi säljer även en hel del till våra grannländer.