Närokällan PrebioMax | Battrehalsa.se
Burk med Närokällan PrebioMax
Burk med Närokällan PrebioMax

Närokällan PrebioMax 180 g

Närokällan
Prebiomax från Närokällan innehåller lösliga fibrer och resistent stärkelse.


Artnr: 1867 Handla som privatkund

Produktinformation

Prebiotika betyder före liv. Prebiotika är komplexa kolhydrater som klarar sig genom matsmältningssystemet utan att brytas ner. PrebioMax innehåller både resistent stärkelse och lösliga fibrer.

Det är idag ett accepterat faktum att huvuddelen av vårt immunförsvar är förlagt till mag-tarmkanalen. Man kallar den också ”vår andra hjärna” – åtminstone samarbetar de. Vi bör därför sköta om vår tarm. Ett av sätten är naturligtvis att äta bra och varierat. Man kan också tillföra nya bakterier som kosttillskott.

Ett annat sätt är att förse den befintliga bakteriefloran med mat så att de växer. Ja, de 100 triljoner bakterier som finns i tarmen behöver äta för att må bra – annars mår vi inte bra själva. Man kan även tillföra nya bakterier, det kallas då probiotika.

Men prebiotika är inte samma sak som tarmbakterier, det är bakteriernas matkälla. Man kan alltså fylla på med bakterier i det oändliga, men har man inte prebiotika så överlever de inte. Prebiotika är själva maten för tarmbakterierna. Snabba kolhydrater och socker är ingen mat för tarmfloran, tvärtom så förstör de den.

Prebiotika är komplexa kolhydrater som inte bryts ner av magsafterna och i tunntarmen till socker utan når bakterierna i tjocktarmen i intakt form vilket gynnar utvecklingen av befintlig bakterieflora. Man kan sammanfatta det med att det är resistent stärkelse, alltså komplexa kolhydrater i form av främst olösliga men i viss mån även lösliga fibrer.

Det är därför grönsaker är så nyttigt, de har både näring och fibrer. Bäst är råa grönsaker, för när man kokar dem för länge så bryts vissa fibrer, t.ex. inulin, ner till fruktsocker istället. Man märker att de blir sötare. Variation är också viktig för det finns olika slags prebiotika. Banan är fantastisk prebiotika – men inte den gula, utan den gröna bananen. Inget man normalt äter, men i den gula har den resistenta stärkelsen omvandlats till fruktsocker.

Prebiotika får man naturligt från jordärtskocka, cikoria, sparris, honung, baljväxter, ruccola, bananer (gröna), äpple, plommon, yacon, kål, lök och vitlök, men även kokta kalla rotfruker, såsom potatis (går bra att värma eller steka igen). Det är främst ämnen i dessa som inulin, fruktooligosackarider (FOS) och pektin  som är viktiga.

När man tar extra tillskott av bägge kan det orsaka en del obehag i början med gaser och uppsvälld mage, diarré etc. Minska då ner dosen tills symtomen försvinner och öka sedan sakta upp dosen igen. Dagsdosen ligger på 4-10 gram. Man börjar med en låg dos.

Vissa med riktigt svåra besvär och IBS kan ha ett överskott av dåliga bakterier som vandrat upp i tunntarmen. Då bör man vara lite försiktig med prebiotika i början, eftersom reaktionen ofta är kraftig.

På grund av att produkten innehåller naturliga råvaror kan färg och smak skilja något mellan batcher. Effekten är densamma.

Doser: Ca 30
Form: Pulver
Förpackning: 180 gram
Rekommenderad daglig dos: 6 g (ca 2 tsk)
Vegansk: Ja
Förvaring: Förvaras i rumstemperatur utom räckhåll för små barn, ej i direkt solljus.
Information: Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Rekommenderad dos bör ej överskridas. Det är viktigt med en mångsidig, balanserad kost och hälsosam livsstil.

Innehåll

InnehållMängd per dos
Agaveinulin1900 mg
Akaciafiber1000 mg
Cikoriarotpulver1000 mg
Guarkärnmjöl1000 mg
Grön bananmjöl500 mg
Äppelpektin250 mg
Aloe veragelextrakt250 mg
Kanel100 mg


Ingredienser: Agaveinulin, akaciafiber, cikoriarotpulver, guarkärnmjöl, grön bananmjöl, äppelpektin, aloeveragel-extrakt, kanel.

Vanliga frågor om produkten