Q10

Q10

Q10, även känt som koenzym Q10 eller ubiquinon, är ett vitaminliknande ämne som finns naturligt i kroppen och fungerar som en antioxidant. Antioxidanter skyddar celler från skador orsakade av fria radikaler, som naturligt bildas i kroppen och kan leda till åldrande och sjukdomar. Antioxidanter neutraliserar fria radikaler och minskar deras skadliga effekter. Dess huvudsakliga roll är att hjälpa cellerna att producera energi i form av adenosintrifosfat (ATP). Q10 anses också ha potentiella hälsofördelar, inklusive att stödja hjärt-hälsa samt öka energinivåerna. Det kan också tas som ett kosttillskott för att komplettera kroppens naturliga nivåer av Q10. 

Läs mer
sort-descending
  • Närokällan PQQ 60 kapslar
    295 kr
  • Dr. Mercola Ubiquinol 200 mg 30 kapslar
    599 kr
  • Närokällan Q10 120 mg 60 kapslar
    295 kr
  • Närokällan Q10 200 mg + Selen & E 60 kapslar
    449 kr
  • BioCare Mito Komplex 60 kapslar
    489 kr
  • Aurora Liposomal CoQ10/PQQ
    529 kr
  • Dr. Mercola Ubiquinol 100 mg 90 kapslar
    1 019 kr
  • Dr. Mercola Liposomal CoQ10 100 mg
    309 kr
  • Testa vår kundfavorit

    En av våra mest sålda produkter

9 artiklar

Vad är Q10?

Q10 är en av våra viktigaste kosttillskott och ett naturligt förekommande vitaminliknande ämne som är nyckeln till energiprocesserna i cellerna. Det finns två versioner av Q10. 
Ubiquinon som är det vanligaste, kallas oxiderad form och har en starkt gul färg.

Ubiquinol finns ofta i mat och passar bättre för äldre som kan ha svårt med upptaget. Då kallas kosttillskottet “reducerad form” och har en ljusare färg. Det är något dyrare, men i och med att det är mer biotillgängligt och mer antioxidant så kan det vara mer kostnadseffektivt. Ubiquinon omvandlas dock i kroppen till Ubiquinol – om enzymsystemet fungerar bra vill säga.

  • Q10 i kroppen

    Q10 finns i alla celler (Ubiquinon betyder allmänt förekommande) och är nödvändigt för mitokondriernas energiproduktion (cellernas energifabrik). Det finns främst i musklerna, och i synnerhet i hjärtat som är en stor muskel. Då hjärtat jobbar oavbrutet krävs det mycket Q10, och det behöver då näring och energi för att orka slå 100 000 slag om dygnet och pumpa runt 7200 liter blod per dygn, dygn efter dygn.

  • När ska vi ta K-vitamin?

    K-vitamin är fettlösligt men kroppen kan bara lagra begränsade mängder i levern. Bakterier i tarmen producerar en viss del av det vi behöver. Resten måste vi få i oss via födan. 
    Äter man dagligen mycket gröna blad och grönsaker samt animaliska produkter med fermenterade råvaror klarar man det som är ett rekommenderat dagligt referens intag. K1-vitamin från vegetabilier har dock sämre upptag och lagras bara ett par timmar. Nyfödda barn ges K-vitaminspruta strax efter födseln för att undvika kraftiga blödningar.

  • Finns det studier på Q10?

    En studie har gjorts på 443 friska personer i Sverige (i staden Kisa). Hälften fick 200 mg Q10 och 200 mcg selen varje dag under fem år, den andra hälften fick placebo. Resultaten visade att de som fick selen- och Q10-tillskott fick förbättrad livskvalitet. (1). Detta är en stor studie som det gjorts senare uppföljningar på över tid.

  • Hur påverkar Q10 huden?

    Q10 är även bra för produktionen av ämnen som håller huden vital och skyddar mot oxidativ stressframkallad celldöd. (2) Q10 bidrar även till produktionen av kollagen och elastin vilket håller huden mjuk och fuktig. Studier visar att två veckors intag av Q10 (minst 60 mg per dag) minskade rynkor runt ögat med 33 procent, samt förbättring av hudens smidighet. (3)

  • Kan man få i sig Q10 från mat?

    Ja, Q10 finns naturligt i vissa livsmedel, även om nivåerna kan variera och är relativt låga. Några av källorna som inkluderar Q10 är:

    •    Fisk: Särskilt makrill, lax, sardiner och tonfisk.
    •    Kött: Särskilt inälvsmat som lever, njure och hjärta.
    •    Kyckling: Särskilt mörka delar som lår och ben.
    •    Ägg: Äggula är en annan källa till Q10.
    •    Spannmål: Särskilt fullkornsprodukter som spannmål och ris.

    Även om dessa livsmedel innehåller Q10, är mängden som finns i dem relativt låga jämfört med kosttillskott. För att säkerställa att du får i dig tillräckligt med Q10 kan det vara fördelaktigt att använda tillskott om du har önskemål om specifika fördelar eller näringsbehov. Ett problem är att den kroppsegna produktionen av Q10 avtar med ökad ålder. Den är som högst vid 20-årsåldern. När man är 80 har den avtagit med 50 procent – trots att hjärtat slår lika mycket.

  • Vem behöver Q10?

    Q10-tillskott kan vara fördelaktiga för vissa grupper av människor eller i vissa situationer. När man är yngre är behovet inte lika stort som när man är äldre, det är ett kroppseget ämne men produktion påverkas av olika situationer och minskar med stigande ålder. Äldre vuxna kan därför ha nytta av att ta Q10-tillskott för att stödja energinivåerna och den allmänna hälsan.

    Idrottare och personer som är fysiskt aktiva kan ha nytta av Q10. Eftersom Q10 är involverat i energiproduktionen i cellerna, kan personer som är mycket fysiskt aktiva eller utövar intensiv träning dra nytta av Q10-tillskott för att stödja återhämtning och prestanda. Vid intensiv träning förbrukas mycket Q10 i musklerna.

    Stress och andra ansträngningar såsom infektioner och sjukdomar påverkar bildandet av Q10. Kolesterolsänkande läkemedel eller behandling med statiner kan sänka bildandet av Q10 då ämnet bildas av kolesterol. Personer som tar sådana mediciner kan därför dra nytta av tillskott för att kompensera för förlusten.

  • Hur mycket Q10 behöver jag?

    Det finns inget rekommenderat mängd intag för Q10 från Livsmedelsverket då det är ett kroppseget ämne. Men en vanlig dos är mellan 60–200 mg. Coenzym Q10 och selen kan vara till nytta för seniorer som vill bibehålla en god livskvalitet.

  • Har intag av Q10 några biverkningar?

    Det finns inga registrerade biverkningar med Q10. Det är väldigt ovanligt att man kan överdosera och det finns inte heller några tydliga bristsymptom.

Referenser:

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22626835/ 
 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23895165/ 
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19753652/ 
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146335/