E-vitaminer

E-vitaminer

E-vitamin är ett samlingsnamn för ett komplex som består av fyra tokoferoler och fyra tokotrienoler (alfa-, beta-, gamma- och delta-). E-vitaminer finns i ett flertal former, från flytande E-vitamin, såsom E-vitaminolja till E-vitaminkapslar.

Läs mer
sort-descending
  • Närokällan E-Vitamin 200IE 100 kapslar
    349 kr
  • Närokällan Q10 200 mg + Selen & E 60 kapslar
    449 kr
  • BioCare Nutrisorb E-vitamin 15ml
    149 kr
  • Dr. Mercola E-Vitamin 200IE 30 kapslar
    299 kr

4 artiklar

Vad är E-vitamin?

E-vitamin är ett samlingsnamn för ett komplex som består av fyra tokoferoler och fyra tokotrienoler (alfa-, beta-, gamma- och delta-), alfatokoferol är den mest kända av de åtta formerna. E-vitamin bör ha en kombination av alla dessa former för att vara bra, i synnerhet för äldre. Det är i dessa former E-vitamin återfinns i naturen och är den form som kan ge en större effekt. 

En svensk studie visar på mycket positiva resultat med dessa former. (1) Alfatokoferol har långt högre aktivitet än övriga tokoferoler (80% mer), det är därför man oftast använder den formen.

E-vitamin är fettlösligt och ligger oftast upplöst i olja i kapslar som kosttillskott. Förutom E-vitaminolja finns det även i ”torrform” som pulver och bör då tas tillsammans med en fettrik måltid.

  • Vad är E-vitamin bra för?

    E-vitamin är fettlösligt och det är en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna genom att hindra de fleromättade fettsyrorna som bygger upp cellmembranen att oxidera och brytas ner. (2) I och med att det stabiliserar och stärker cellmembranen skapar det vidare effekter såsom friskare kärlväggar och hud. Cellen kan också lättare släppa in näringsämnen och släppa ut avfallsprodukter. Det skyddar även andra näringsämnen från att oxidera. Därför tillsätts det ofta i livsmedel som konserveringsmedel.

  • E-vitamin för huden

    E-vitamin är fettlösligt och det är en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna genom att hindra de fleromättade fettsyrorna som bygger upp cellmembranen att oxidera och brytas ner.(2) I och med att det stabiliserar och stärker cellmembranen skapar det vidare effekter såsom friskare kärlväggar och hud. Cellen kan också lättare släppa in näringsämnen och släppa ut avfallsprodukter. Det skyddar även andra näringsämnen från att oxidera. Därför tillsätts det ofta i livsmedel som konserveringsmedel.

    E-vitamin används mycket i hudvård och kosmetika då den skyddar huden från skador från solens UV-strålar samtidigt som den ökar cirkulationen i huden och hårbotten vilket gör att den håller sig bättre och ser yngre ut.

    E-vitamin hjälper även huden att hålla kvar fukt och minimerar små rynkor. Många krämer och solskydd innehåller därför E-vitamin som en av deras viktigaste ingredienser. Genom att E-vitamin är en antioxidant som skyddar cellmembranen så bidrar det till att stärka hudens barriärfunktion vilket ger en smidigare, lugnare och återfuktad hud.(3)

  • Rekommenderat intag per dag

    I Sverige har myndigheterna satt rekommenderad dagligt intag (RDI) för E-vitamin kosttillskott till 12 mg för vuxna och 3-8 mg för barn 1-13 år. Den av myndigheterna satta tolererbara övre gränsen (UTL) är den högsta dosen som vi kan ta säkert under längre tid. För vuxna är den 300 mg/dag (450 IE).(2)

  • Vilken mat innehåller E-vitamin?

    Var finns E-vitamin naturligt? Några bra naturliga källor till E-vitamin är: 

    Vetegroddsolja 149 mg/100 g
    Mandlar 25,5 mg/100 g
    Olivolja 21 mg/100 g
    Hasselnötter 21 mg/100 g
    Paranötter 5,7 mg/100 mg
    Ägg 5,6 mg/100 g
    Avokado 3,4 mg/100g
    Pekannötter 3,1 mg/100 g
    Spenat 2,9mg/100 g (3)

    E-vitamin i mat kan alltså hittas i ett flertal olika livsmedel och frukter.

  • E-vitaminbrist och symptom

    E-vitaminbrist är inte vanligt, men kan uppträda hos personer som inte äter fet mat. Muskelsvaghet kan uppträda. Möjligen skulle anorektiker eller svårt sjuka människor kunna bli drabbade av detta.  

  • Finns det biverkningar för E-vitamin?

    Man bör inte ta syntetiska E-vitaminer en längre tid. De har formen dl-alfatokoferylacetat och dl-alfatokoferylsuccinat samt dl-alfatokoferyl. Naturligt E-vitamin börjar alltid med d- och den syntetiska med dl-. Naturlig E-vitamin har formen d-alfatokoferol. Den syntetiska formen, dl-,  kan vara skadlig vid långvarig användning.

    E-vitamin kan höja blodtrycket i början för de som redan har högt blodtryck och om man inte är van vid höga doser, men om man börjar med en låg dos (100-200 IE) och ökar gradvis brukar det inte vara några problem. E-vitamin är blodförtunnande genom att det hämmar blodkoagulationen. Kosttillskott av E-vitamin bör därför användas med försiktighet av personer som tar blodförtunnande läkemedel.

Referenser:

(1) https://ki.se/forskning/tre-fragor-om-kost-och-vitaminer 
(2) https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/e-vitamin  
(3) matkalkyl.se
(4) https://kurera.se/darfor-ska-du-ata-e-vitamin/