E-vitamin | Bättre Hälsa


Här hittar du vårt urval av vitaminer som vi på Bättre Hälsa säljer till våra återförsäljare. Om du har några frågor kan du alltid kontakta oss för mer information om produkter och priser.
Är du privatperson som vill handla? E-vitaminer hittar du i vår webbshop vitaminer.nu och här hittar du våra återförsäljare
BioCare Nutrisorb® E-vitamin 15ml
Flytande E-vitamin i en bas av olivolja för att skydda cellerna från oxidativ stress.
Dr. Mercola E-Vitamin 200IE 30 kapslar
E-vitamin från Dr.Mercola 200IE.

Närokällan E-Vitamin 200IE 100 kapslar
E-vitamin utan tillsatser.

Huden
E-vitamin används mycket i hudprodukter och kosmetika då den skyddar huden från skador av solen samtidigt som den ökar cirkulationen i huden och hårbotten. E-vitamin hjälper huden att hålla kvar fukt och minimerar små rynkor.

Dosering 
I Sverige har myndigheterna satt rekommenderad dos (RDI) till 12 mg. 
Den terapeutiska dosen är; 600 IE till 2200 IE och kan användas under en kortare tid.

Den av myndigheterna satta tolererbara övre gränsen (UL) är den högsta dosen som vi kan ta säkert under längre tid.
För en 4-åring är den 300 mg/dag (450 IE), för en person över 20 år är den 1000 mg/dag (1500 IE). (2)

Upptag i kroppen
E-vitamin från maten är endast omkring 20-30 procent, och då ser man vikten av att äta tillräckligt mycket och/eller ta tillskott. 
Vi har flera faktorer som kan bidra till problem, såsom lågt kostintag, lågt fettintag och gallproblem (gallan gör E-vitamin tillgänglig). Luftföroreningar, cigarettrök, miljögifter m.m  kan hindra upptaget. Djupfrysning sänker effektiviteten, processande av födoämnen och säd sänker E-vitaminhalten med upp till 80 procent. 

Man räknar med att 90% av amerikanarna har brist på E-vitamin. Inga siffror finns för Sverige, men det finns skäl att tro att situationen kan vara lik USA:s. Det bör tilläggas att E vitaminbrist inte framkallar några direkta och akuta sjukdomssymtom som för de flesta andra vitaminerna, men höga doser har direkt positiva effekter. Förutom de vi räknat upp så är E-vitamin till exempel nödvändig för reproduktionen och frisk hud.

Man bör också tänka på att E-vitamin är fettlösligt och bör tas tillsammans med en måltid med fettinnehåll för bästa upptag. Vissa mår bättre av ”torra” E-vitaminpreparet, alltså i pulverform. Men tänk då på att ta det tillsammans med något fett.

Dosering
Man bör inte ta enbart alfatokoferol utan använda en formel med alla åtta formerna*. Och man skall använda naturligt E vid dessa doser.
Man bör inte ta mer än 900 mg (1200 IE) per dag, då det upp till denna dos kan vara stimulerande för immunförsvaret, men över detta kan ha en motsatt effekt. Fast å andra sidan kan det (kanske) ha en positiv effekt på de som har ett hyperaktivt immunförsvar, såsom reumatiker och allergiker. 600 IE kan vara en säker högsta gräns i längden, men kan köra perioder med högre doser ända upp till 1200 mg under ett par månader. Grupper har använt 2400 mg under två års tid utan märkbara biverkningar. Den toxiska dosen ligger vid 3000 mg / 4000 IE per dag.

*E-vitamin består av två huvudgrupper: Tokoferoler och tokotrienoler som i sin tur består av fyra olika varianter: Alfa-, beta-, gamma- och delta-. Totalt består E-vitamin därför av 8 ämnen. 

Biverkningar
Man bör inte ta syntetiska E-vitaminer en längre tid, de har formen dl-alfatokoferylacetat och dl-alfatokoferylsuccinat samt dl-alfatokeferyl. Naturligt E börjar alltid med d- och den syntetiska med dl-. Naturligt E har formen d-alfatokoferol. Den syntetiska formen kan vara skadlig vid långvarig användning.

E-vitamin kan höja blodtrycket i början för de som redan har högt blodtryck och om man inte är van vid höga doser, men om man börjar med en låg dos (100-200 IE) och ökar gradvis brukar det inte vara några problem. E-vitamin skall inte tas tillsammans med blodförtunnande medel (det är dock inte E-vitaminet som är skadligt!). Tala med din läkare.