D vitaminer | Battrehalsa.se


Här hittar du vårt urval av vitaminer som vi på Bättre Hälsa säljer till våra återförsäljare. Om du har några frågor kan du alltid kontakta oss för mer information om produkter och priser.
Är du privatperson som vill handla? D-vitaminer hittar du i vår webbshop vitaminer.nu och här hittar du våra återförsäljare

Aurora Liposomal Vitamin D3/K2+
Liposomal D3/K2+ från Aurora. 5000 IE liposomal D3-vitamin per dos.Mega-liposomal vitamin D3/...
Bebis & Barn D3-vitamin 15ml
Baby & Children's Vitamin D3 är en flytande, vegansk D3-vitamin, till för att st...
BioCare D3 4000IE
En D-vitamin med hög styrka som ger dig 4000IE av D3-vitamin per kapsel för support av i...
BioCare Nutrisorb D3 & K2
Flytande vegan D3 och K2 i oljebas.
Global Healing D3-vitamin 60 ml
D3-vitamin 60ml från Global Healing Center är en vegansk D3-vitamin från växtl...
Närokällan D3 2000 Vegan
Närokällan D3-vitamin 2000 IE 90 kapslar Vegan
Närokällan D3 5000 Vegan
D3 5000 från Närokällan.
D-5000 Vegan Green Line
Numera under varumärket Närokällan: https://battrehalsa.se/sv-se/artiklar/narokalla...
D3 2000 Vegan Green Line
D3-vitamin 2000 IE Green Line 90 kapslar Vegan
BioCare Nutrisorb Vitamin D3 400IE 15 ml
Nutrisorb Vitamin D3 400 IE är ett flytande D-vitamin tillskott som ger 400 IE D3 vitamin, ko...
Närokällan D3 & K2 60 kapslar
D-vitamin (vegetabilisk kolekalciferol från växtlav) tillsammans med K-vitamin (menakino...
Närokällan Liposomal D3 + K2
Vitamin D3 är ett fettlösligt vitamin som vår kropp får främst från ...

Hur mycket D-vitamin behöver man?
Vitamin D är förmodligen det viktigaste vitamin du kan ta. I årtionde har myndigheterna varnat oss för att ta för höga doser, max 400 IE. Nu visar det sig att detta förmodligen är den lägsta dos vi skall ta.

2000 IE (50 mcg) per dag är en ganska säker rekommendation. D-vitaminintaget, genom att sola i 10 minuter ligger långt, långt över RDI. Det tar cirka 20 minuter att få 10-20 000 IE i direkt solljus. För personer med mörkare hud tar det längre, i vissa fall flera timmar. Det är melanin som skyddar genom att göra huden mörk till helt svart. Men det är inte solljuset i sig, utan UVB-strålningen som omvandlas till D-vitamin i huden. I norr får vi oftast ljuset för snett för att det skall vara effektivt, i synnerhet under den mörka årstiden. Solvinkeln skall ej vara lägre än 45 grader. Under sommaren behöver man inte lika mycket tillskott, om man är ute i solen och inte är skyddad till max vill säga. Middagstid är den bästa tiden att få D-vitamin genom solljus.

Man bör naturligtvis inte utsätta sig för direkt solljus utan skydd under alltför lång tid, dvs. aldrig bränna sig. Risken att dö av hudcancer genom direkt solljus är långt mindre än risken av att dö på grund av för lite D-vitamin. Man bör också veta att det blir allt svårare att omvandla solljus till D-vitamin ju äldre vi blir, dock kvarstår samma behov. Vid 60 års ålder producerar vi 20% av mängden D-vitamin vi gjorde vid 20 års ålder och vid 80 år så gott som inget alls. Män som har prostatabesvär bör sola eller ta tillskott. Tester på ubåtspersonal visade att kroppen använde 5000 IE per dag.

D-vitamin börjar inte bli toxiskt förrän vid doser över 20 000 IE och då först efter ett par månaders, kanske årligt, dagligt intag, enligt professor Reinhold Vieth, en av världens mest kända D-vitaminforskare.

Mätmetoder för D-vitamin-status

När man mäter D-vitamin-status genom blodprov (serum) så är det 25(OH)-vitamin D man är intresserad av. Det mäts i nmol/L. Idag räknas ≥50 nmol/liter som normalvärde.

Den svenska DRI idag är 400 IE eller 10 mcg.  

Ovanstående uträkning av RDI kommer säkerligen att diskuteras och ifrågasättas, men att de bör vara långt högre än 400 IE/10 mcg är det ganska stor konsensus om.

Man har ansett att D3 löst i olja ger bättre upptag men studier visar att det inte spelar någon större roll. Man kan ta vitamin D3 i torrpulver tillsammans med mat som innehåller fett.

Ref:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5541280/