Enzymer

Enzymer

Vår kropp bryter ner och tar upp maten vi äter med hjälp av matsmältningsenzymer från kosten. Matsmältningen är viktig för en god absorption av näringsämnena vi får via maten vi äter. Matsmältningsenzymer är uppbyggda proteiner som hjälper till att bryta ner maten vi äter i mindre beståndsdelar så att kroppen kan absorbera näringsämnena. Dessa enzymer finns i olika delar av kroppen och utsöndras från olika organ och tillförs kroppen via vår kost. 

Läs mer
sort-descending
  • Närokällan Nattokinas 60 kapslar
    295 kr
  • Dr. Mercola Full Spectrum Enzymes 90 kapslar
    499 kr
  • Närokällan Betain HCL & Pepsin 90 kapslar
    219 kr
  • Närokällan Quercetin & Bromelain 60 kapslar
    349 kr
  • Närokällan Superzym 60 kapslar
    289 kr
  • Närokällan Bromelain 600 GDU 60 kapslar
    259 kr
  • Sunwarrior Enzorb Enzymer
    419 kr
  • Dr. Mercola Lumbrokinase 30 kapslar
    649 kr
  • Testa vår kundfavorit

    En av våra mest sålda produkter

  • Dr. Mercola Gluten Enzymes 30 kapslar
    239 kr
  • Dr. Mercola Ketozyme 30 kapslar
    295 kr
  • Dr. Mercola Gallbladder Enzymes 30 kapslar
    295 kr
  • BioCare Betain HCL & Pepsin
    269 kr

Varför är det viktigt med enzymer?

Matsmätningsenzymer hjälper till att spjälka våra makronäringsämnen, dvs kolhydrater, fett, proteiner och fiber. Om kroppen saknar nödvändiga matsmältningsenzymer för att bryta ner maten i magen, kan det leda till ineffektiv matsmältning och orsaka besvär som uppblåsthet och magont. Det finns enzymer som hjälper till att bryta ner specifika typer av mat. 

  • Vilka typer av enzymer finns?

    Det finns olika typer av enzymer för att bryta ner olika typer av näringsämnen. Vi förklarar här vad de heter och vilken funktion de har.

    Amylas är enzymer som bryter kolhydrater så som stärkelse till socker. Detta enzym utsöndras via saliven när du börjar tugga kolhydratrik mat från spannmål, ris och potatis.

    Lipaser är enzymer som bryter ner fett. De finns i bukspottkörteln och utsöndras i tunntarmen. Detta enzym behövs för att bryta ner alla fettrika livsmedel.

    Pepsin är enzymer som bryter ner proteiner i magsäcken. Magslemhinnan producerar inaktivt pepsinogen som sedan aktiveras av magsyran. Pepsin behövs för att bryta ner livsmedel innehållande proteiner, såsom kött, fisk och ägg.

    Proteaser är en grupp av enzymer som bryter ner proteiner till mindre peptider och aminosyror. De finns både i magsaften och i bukspottkörteln. Proteaser behövs för att bryta ner proteinrika livsmedel som kött, fisk, mejeriprodukter och baljväxter.

    Cellulas är enzymer som bryter ner de fiber som finns i vår kost från komplexa växtbaserade kolhydrater som finns i grönsaker, frukter och fullkornsprodukter. 

    Laktas är ett specifikt enzym som bryter ner mjölksocker (laktos) till glukos och galaktos. Det finns främst i tunntarmen. Livsmedel som innehåller mjölksocker, till exempel mjölk, ost och yoghurt, kräver laktas för att kunna smältas effektivt. Det är tämligen vanligt med laktosintolerans och då bör man hjälpa kroppen med laktos spjälkande enzymer.